Even voorstellen: oud-stafarts John Vriend is van alle markten thuis

Van diep onder water tot hoog in de lucht, als arts bij de marine heeft John Vriend al aardig wat meegemaakt. En als het aan hem had gelegen, had hij nog jaren bij de marine gediend. “Maar ja, op je 57e moet je met functioneel leeftijdsontslag. Ik vind mezelf nog veel te jong om niet meer te werken, daarom heb ik de mogelijkheid om bij BGD NW als bedrijfsarts aan de slag te gaan met beide handen aangegrepen.”

Na zijn artsenexamen werkt John eerst een half jaar bij de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Daarna gaat hij de Koninklijke Marine in. “Ik behoorde tot de laatste lichting die verplicht moest dienen bij de krijgsmacht. Maar het beviel me gelijk heel goed. Daarom ben ik na mijn dienstplicht in vaste dienst getreden en gestart als marine-arts.” In de 27 jaar die hij gediend heeft, heeft hij naar eigen zeggen alles gedaan wat je binnen defensie maar kunt doen. Van junior duikerarts (duikkeuringen en duikerziektes) tot vlieger-arts (keuringen van helikopter- tot straaljagerpiloten, SAR-arts en medisch adviseur squadroncommandanten), stafarts bij het Korps Mariniers en als laatste hoofd van de Centrale Ziekenboeg en Eerste Lijns Gezondheidsbedrijf Defensie, regio West. “En tussendoor heb ik nog gevaren, ben met oefenende marinierseenheden op pad geweest en ben uitgezonden.”

Geïntegreerde geneeskunde

Artsen binnen de marine zijn van alle markten thuis. Dat moet volgens John ook wel, een bedrijfsarts en een huisarts aan boord van een schip is geen optie. “Je moet alle twee kunnen. Binnen de marine hou je je bezig met geïntegreerde geneeskunde. Je moet overal van op de hoogte zijn. Dat levert me nu, als bedrijfsarts bij BGD NW, ook veel voordeel op. Ik heb meer inzicht in ziektes en de mogelijke behandelingen, en kan goed inschatten of de patiënt de voor hem noodzakelijke behandeling krijgt en wat die behelst of dat er een verwijzing naar een specialist of een second opinion nodig is.”

Heel direct

Verschillen ziet hij ook tussen de militairen en de mensen die hij nu op spreekuur krijgt. “Een hele andere populatie is het. Ik heb hier veel te maken met bedrijven uit de land- en tuinbouw die vaak buitenlandse werknemers in dienst hebben. Dan heb je sowieso al een taalbarrière. Maar ook vergt het een andere benadering. Meer argumenteren dan de hele directe manier waarop ik gewend ben te communiceren. Ik vind het leuk dat ik nu op deze manier in mijn werk wordt uitgedaagd.”

Lekker lang weekend

John werkt sinds kort een dag in de week bij de BGD NW. Van Guus Craanen hoorde hij dat ze op zoek waren naar bedrijfsartsen. “Dit is lekker dichtbij voor mij en om nu al achter de geraniums te gaan zitten, mij niet gezien.” Daarnaast werkt hij, ook sinds kort, drie dagen in de week als senior bedrijfsarts bij de marine. “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En bedrijfsarts is per slot van rekening mijn specialisatie. Zo hou ik als ‘gepensioneerde’ één vrije dag in de week over. Lekker hoor zo’n lang weekend, dat bevalt mij prima.”