Zitten, hoe zit dat nou? Vijf tips om meer te bewegen tijdens je werk…

Zitten verhoogt de kans op overgewicht, diabetes 2, hart- en vaatziekten en voortijdig overlijden. Toch kan je, vooral als je een kantoorbaan hebt, soms ongemerkt veel langer en vaker zitten dan je denkt. In de auto, achter de computer, tijdens de lunch, ’s avonds op de bank… Ongemerkt kan het aantal zituren oplopen tot meer dan 8 uur per dag! Maar de hele dag staan? Dat is ook niet goed voor je. Je lichaam heeft zitten nodig voor ontspanning en om te herstellen van inspanning.

Hoe zorg je ervoor dat je ‘gezond’ zit? Deze vijf tips helpen je op weg.

1. Anders reizen

Neem waar mogelijk de fiets of de benenwagen. Is dat geen optie en ga je met de auto, parkeer dan bewust een paar straten verderop. En reis je met het openbaar vervoer? Geef je zitplaats aan een ander en blijf staan. Of stap een halte eerder uit. Zo pak je al snel wat extra beweging per dag.

2. Neem de trap

Je bent al snel geneigd om de lift of roltrap te nemen, vooral als je collega’s dat ook doen. Negeer ze! Pak de trap. En wil je echt sportief bezig zijn? Maak er dan eens een wedstrijdje van. Wie is er het eerste boven of beneden?

3. De lunchwandeling

Maak er een gewoonte van om, als het weer het even toelaat, een wandeling te maken tijdens de lunch. Een broodje in de hand en dan de omgeving verkennen. De beweging is goed voor je, en de extra buitenlucht geeft je ook nog eens extra energie. Tip: heb je een paar (oude) gympen? Bewaar ze op kantoor, dan kan je altijd ‘lunchwandelen’.

4. Benen strekken

Het beste is om elk half uur te bewegen. De benen strekken en even met de armen zwaaien is al genoeg. Haal regelmatig een kopje koffie of thee, als het kan bij een koffiecorner op een andere afdeling. Of loop naar je collega in plaats van dat je belt of mailt. En word je gebeld? Sta op en loop rond terwijl je praat. Zit je nog steeds te veel? Zet dan elk half uur het alarm op je mobiel en loop drie rondjes om je bureaustoel.

5. Staand werken

Heb je een zittend beroep, denk dan na over ander meubilair. Zoals een sta-bureau of fitnesszitbal. En heb je een vergadering? Stel dan voor om eens te blijven staan. Het blijkt dat je zo actiever deelneemt, je creatiever wordt en dat je hersenactiviteit wordt verhoogt. Bijkomend voordeel: omdat staan vermoeiender is dan zitten, is de kans groot dat de vergadering eerder is afgelopen.

Laat de boodschap duidelijk zijn. Zitten is prima maar onderbreek het zitten regelmatig. Sta op, beweeg, loop rond, neem de trap, haal koffie, zwaai met je armen, doe een dansje… kortom: beweeg, want dan zit je gezonder.