Water drinken als een koning

Vandaag zijn de Koningsspelen! Wat dat met het bedrijfsleven te maken heeft? Nou, om eerlijk te zijn helemaal niets. Op het thema van de Spelen na: water drinken. Dat legt een sportief bruggetje van het schoolplein naar de kantoortuin. Want genoeg water drinken is belangrijk voor jong en oud.

Waarom water drinken?

Je lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water. Een deel daarvan zorgt ervoor dat je hersenen, hart, longen, spieren, lever en botten goed functioneren. Drink je te weinig water, dan heeft dat direct gevolgen voor het functioneren van je lichaam. Je hebt water nodig om je goed te voelen. Kijk maar wat er gebeurt als er geen water meer zit in de vaas met bloemen, dan hangen de bladeren al snel slap naar beneden. Dat gebeurt ook met je lichaam. Zit er te weinig water in, dan schakelt je lichaam automatisch over naar een soort overlevingsmechanisme. Dan ben je lichamelijk gestrest.

Een ander deel van het water in je lichaam zit in je bloed. Drink je voldoende, dan is je bloed dun genoeg om goed te kunnen stromen. Hierdoor is je lichaam in staat afvalstoffen af te voeren en voedingsstoffen op de juiste plek te krijgen. Te weinig drinken leidt tot klachten als vermoeidheid, hoofdpijn en een gevoel van niet helder zijn. Heb je hier last van, dan geeft het drinken van een glas water al snel verlichting.

Twee liter per dag

Per dag heeft je lichaam zo’n drie liter vocht nodig om goed te kunnen functioneren. Dat betekent niet dat je drie liter moet drinken, in je voedsel zit ook de nodige hoeveelheid vocht. Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om dagelijks 1,5 tot 2 liter te drinken. Water, afgewisseld met koffie en thee (zonder suiker) is het gezondst. Toch blijkt vooral het drinken van voldoende water knap lastig te zijn. Op kantoor, in de bouw of tijdens een vergadering wordt al snel naar de traditionele kop(pen) koffie gegrepen.

Tips om meer water te drinken

  • Begin de dag goed met een of twee glazen water tijdens het ontbijt. Dan heb je in ieder geval al een deel van de twee liter binnen.
  • Schaf een waterfles aan of spoel een frisdrankfles om, vul deze een aantal keren per dag met water en zet deze (als dat mogelijk is) bij je werkplek.
  • Vergeet je vaak om te drinken? Zet een paar keer per dag een alarm op je mobiel om je eraan te herinneren of download een app die dat voor je doet.
  • Ben je snel uitgekeken op water, voeg er dan ook eens een smaakje aan toe. Zoals een schijfje citroen, wat plakjes komkommer of een takje munt.

Proost!