Tips voor de thuiswerker

Thuiswerken is door de coronacrisis in veel organisaties noodzakelijk geworden. In principe is het geen probleem om af en toe een korte tijd met een laptop aan de keukentafel of zelfs languit liggend op de bank te werken. Naarmate de duur van de werkzaamheden toeneemt, per dag en ook het aantal dagen per week, is het belangrijk om kritisch naar te werkplek te kijken. De Bedrijfsgezondheidsdienst Noord West heeft tips.

Door (te) lang zitten kunnen er fysieke klachten ontstaan. Een verkeerde houding bij beeldschermwerk kan overbelasting van rug- en nekspieren veroorzaken. Het is daarom, bij beeldschermwerk, zeer belangrijk dat de zithouding optimaal is. Een goed instelbare bureaustoel is dus essentieel.

Zithoogte
Je zit op de juiste zithoogte als de bovenbenen parallel lopen aan de vloer en de knieën niet hoger komen dan de heupen. Lopen de bovenbenen keurig parallel aan de vloer, maar bungelen je voeten boven de grond? Een voetensteun biedt hier uitkomst.

Zitdiepte
De zitdiepte is vaak in te stellen door middel van een verstelbare rugleuning. Als een vlakke hand (4 vingers) past tussen de knieholte en de voorrand van de zitting van de stoel dan is de zitdiepte correct ingesteld.

Hoogte rugleuning
Een goede bureaustoel heeft een bolling aan de onderkant van de rugleuning; de lumbaal-, ook wel lendesteun genoemd. Als de hoogte goed is ingesteld dan valt deze lumbaalsteun precies in de holte van de onderrug. Hierdoor krijgt de wervelkolom voldoende steun en kunnen de rugspieren ontspannen.

Hoogte armleuning
De juiste hoogte van de armleuning wordt bereikt door de armen ontspannen langs het lichaam te laten hangen. Til vervolgens de onderarmen op, zo ver dat deze in een hoek van 90 graden ten opzichte van de bovenarmen staan. Stel de armleuningen vervolgens op deze hoogte in.

Beeldscherm en toetsenbord
Plaats het scherm zodat je er net overheen kan kijken (bij grotere schermen zo dat je net tegen de bovenrand kijkt). De kijkafstand is goed als je met een gestekte arm het scherm kan aanraken. Als de stoel op de juiste manier is ingesteld dan moet het bureaublad enkele centimeters lager zijn dan ellebooghoogte. Hiermee compenseer je de dikte van het toetsenbord. Zorg dat de bovenarmen verticaal langs het lichaam hangen.

De laptop
Al het voorgaande is ook van toepassing op het werken op de laptop. Hiervoor geldt tevens het volgende:

  • Gebruik een laptophouder om zodoende de laptop op de juiste hoogte te kunnen instellen.
  • In plaats van een laptophouder kan je de laptop aansluiten op een apart beeldscherm.
  • Gebruik een losstaand toetsenbord en muis.

Aanvullende tips
Het menselijk lichaam is bio-dynamisch ingesteld. Lang achter een beeldscherm zitten (statische belasting) kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. De stofwisseling vertraagt, de bloedsomloop stagneert en de bloedsuikerspiegel stijgt. Wat kun je daar tegen doen?

  • Na maximaal 1,5 uur zittend werk (het liefst 1 uur), kom dan uit de stoel, ga even staan en een rondje lopen. Een onderbreking van 10-15 minuten is al voldoende.
  • Wissel regelmatig het beeldschermwerk af met andere werkzaamheden zowel visueel als fysiek.
  • Telefoneren? Ga staan of lopen
  • Stukken lezen? Ga op een andere plek zitten.
  • Haal zelf koffie i.p.v. het te laten brengen. Zet de printer op een andere plek zodat je ernaartoe moet lopen.
  • Voorkom stress. Bepaal per dag wat gedaan moet worden en neem niet te veel hooi op de vork.
  • Maak een wandeling tijdens de lunchpauze.