Voldoe aan Arbowet en voorkom boetes

Gecertificeerde Arbodienst

ISO 9001
SBCA Stichting Beheer Certificatieregeling Arbodiensten

Voldoe aan Arbowet en voorkom boetes

Wettelijk verplichte RI&E niet altijd op orde

1 juli 2018 was de overgangsperiode van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) voorbij. Dit betekent dat bedrijven moeten voldoen aan de verplichtingen uit de Arbowet om boetes te voorkomen. Dit geldt voor zowel de vernieuwde wetgeving, als voor die onderdelen die altijd al wettelijk verplicht waren, denk aan de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

De vernieuwde Arbowet voorziet in een aantal zaken, zoals een basiscontract voor de arbodienstverlening en dat werkgevers aan hun werknemers de mogelijkheid moeten bieden de bedrijfsarts te consulteren.

Boete zonder pardon

Bedrijven die zich niet aan de wetgeving houden riskeren een boete. De Inspectie SZW geeft soms eerst een waarschuwing, maar lang niet altijd. Bij wie het basiscontract ontbreekt, volgt zonder pardon een boete.

De hoogte van de boete is mede afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Rendement.nl geeft een overzicht van de boetes:

    Geen beschikking over een basiscontract arbodienstverlener € 900;
    Het basiscontract bevat niet alle verplichte onderdelen € 450;
    Geen mogelijkheid consultatie bedrijfsarts € 900;
    Geen mogelijkheid voor bedrijfsarts werkplekken te bezoeken € 900;
    Geen preventiemedewerker aangesteld € 900.

RI&E
De Arbowet verplicht iedere werkgever om een arbobeleid te voeren dat zo veel mogelijk gericht is op optimale arbeidsomstandigheden. Om een goed arbobeleid te kunnen vormgeven moet de werkgever een overzicht opstellen van alle risico’s die in het bedrijf of de instelling kunnen voorkomen.

Wettelijk verplichte RI&E niet altijd op orde
Met de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) kan het bedrijf gestructureerd de risico’s aanpakken om zo de kans op arbeidsgerelateerde gezondheidsklachten en ongevallen tot een minimum te beperken. Desondanks blijkt dat “schokkend” veel bedrijven, 30 tot 50%, niet beschikken over de wettelijk verplichte RI&E, aldus Mark Kuipers, hoogste baas van de Inspectie SZW, in Arbo-Online.nl. Bedrijven wijten dat in drukke tijden aan het hebben van geen tijd en in rustige tijden aan een tekort aan financiële middelen.

Het hebben van een RI&E is niet slechts een formaliteit. Door het in kaart brengen van risico’s en nog belangrijker het hierdoor voorkomen hiervan bespaart een onderneming uiteindelijk alleen maar geld. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

BGD NW helpt bij uw RI&E!

De RI&E dient te worden voorgelegd aan een gecertificeerde arbodienst of een gecertificeerde arbokerndeskundige. Bedrijfsgezondheidsdienst Noord West is zo’n gecertificeerde arbodienst. Onze specialisten en deskundigen kunnen helpen bij vraagstukken op het gebied van arbeid en gezondheid; zoals het opstellen of actualiseren van een RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie). Bel 0229 820 230 voor een afspraak of mail naar info@BGDNW.nl

Contact

Contact

Bezig met versturen

Route

kaart is aan het laden – een ogenblik geduld aub…

Spreekuurlocaties: 52.403759, 4.985046

Locaties

Hoorn (hoofdvestiging)

Koopvaarder 1
1625 BZ Hoorn
0229 – 82 02 30


Alkmaar

Nieuw adres keuringslocatie Alkmaar:
RTC Office Alkmaar

Kamer 1.17
Jan Ligthartstraat 1, 1817 MR Alkmaar


Amsterdam

Haaksbergweg 3
1101 BP Amsterdam-Zuidoost (Bullewijk)

In Dreeftoren, locatie:
Medisch Consult (10e verdieping)